فیزیک برای زندگی

مباحث علم فیزیک

فیزیک برای زندگی

مباحث علم فیزیک

ماهواره و انواع آن

ماهواره مخابراتی میل‌استار

ماهواره، یا «قمر مصنوعی»، به دستگاه‌های ساخت بشر گفته می‌شود که در مدارهایی در فضا به گرد زمین یا سیارات دیگر می‌چرخند.

اهمیت ماهواره‌ها برای مخابرات و بررسی منابع زمینی و پژوهش و کاربردهای نظامی و جاسوسی روزافزون است. بخشی از پژوهشهای علمی و تخصصی که در آزمایشگاه‌های مستقر در فضا انجام می‌شود، هرگز نمی‌توانست روی کره زمین جنبه عملی به خود گیرد.

 تاریخچه

ظاهرا نخستین اشاره به ماهواره در ادبیات، نوشته‌ای از ادوارد اورت هیل است. او در سال ۱۸۶۹ در داستانی بنام «ماه آجری» از ماهواره‌ای حامل انسان نام می‌برد که به دور زمین می‌گردد. ژول ورن نیز در داستان «میلیون‌های بگم» در سال ۱۸۷۹ از گلوله توپی نام می‌برد که بطور ناخواسته در مدار زمین به گردش درآمده‌است. کنستانتین سیولخوسکی نیز در رساله خود بنام «اکتشاف فضای کیهانی با وسائل عکس‌العملی» در میان انبوهی از اندیشه‌های نو در مورد فضانوردی، از ماهواره نیز نام می‌برد. در سال ۱۹۴۵ آرتور سی. کلارک نویسنده داستان‌های علمی، برای اولین بار پیشنهاد کرد که ماهواره‌های ارتباطی برای تامین ارتباط در سراسر زمین در مدار زمین‌هم‌زمان کره زمین قرار گیرند.

تاریخچه ماهواره‌های مصنوعی: اولین ماهواره مصنوعی اسپوتنیک ۱ (Sputnik ۱) بود که توسط شوروی در ۴ اکتبر ۱۹۵۷ شروع به کار کرد. که این باعث به راه افتادن یک رقابت فضایی بین شوروی و آمریکا شد. آمریکا نیز اولین ماهواره خود را در ۳۱ ژانویه ۱۹۵۸ به فضا پرتاب کرد. بزرگترین ماهواره مصنوعی که هم اکنون به دور زمین می‌چرخد ایستگاه بین‌المللی فضایی می‌باشد.

نخستین پرتاب توسط کشور
کشور↓سال پرتاب↓نخستین ماهواره↓
Flag of the Soviet Union.svg اتحاد جماهیر شوروی (Flag of Russia.svg روسیه)۱۹۵۷اسپوتنیک ۱
Flag of the United States.svg ایالات متحده۱۹۵۷اکسپلورر ۱
Flag of France.svg فرانسه۱۹۶۵آستریکس
Flag of Japan.svg ژاپن۱۹۷۰اسومی
Flag of the People's Republic of China.svg چین۱۹۷۰دونک فانگ هونگ ۱
Flag of the United Kingdom.svg بریتانیا۱۹۷۱پراسپرو ایکس-۳
Flag of India.svg هند۱۹۸۰روهینی
Flag of Israel.svg اسرائیل۱۹۸۸اوفک-۱
Flag of Ukraine.svg اوکراین۱۹۹۵سیچ-۱
Flag of Iran.svg ایران۲۰۰۹امید ۱

 انواع ماهواره

•ماهواره ضد سلاح: که بعضی مواقع ماهواره‌های کشنده نیز خوانده می‌شوند، که ماهواره‌هایی هستند که برای خراب کردن ماهواره‌های دشمن و دیگر سلاح‌های مداری و اهداف دیگر طراحی شده‌اند. که هم آمریکا و هم روسیه از این نوع ماهواره دارند.

•ماهواره‌های ستاره‌شناختی: که برای مشاهده فاصله سیاره‌ها و کهکشان‌ها و دیگر اشیای خارجی فضا استفاده می‌شود.

•ماهواره‌های زیستی : ماهواره‌هایی هستند که برای حمل ارگانیسم‌های زنده طراحی شده‌اند، عموماً برای آزمایش‌های علمی استفاده می‌شوند.

•ماهواره‌های مخابراتی : ماهواره‌هایی هستند که برای اهداف ارتباط راه دور در فضا قرار گرفته‌اند. ماهواره‌های مخابراتی مدرن نوعاً از مدارهای زمین‌همگام، مولنیا (Molniya) و پایین‌زمینی استفاده می‌کنند.

•ماهواره‌های مینیاتوری : ماهواره‌هایی هستند که دارای وزن کم و سایز کوچک به طور غیر عادی می‌باشند. طبقه بندی جدیدی که برای گروه بندی این ماهواره‌ها استفاده می‌شود عبارت است از : ماهواره‌های کوچک (۵۰۰-۲۰۰kg)، ماهواره‌های میکرو (زیر ۲۰۰kg) و ماهواره‌های نانو (زیر ۱۰ کیلوگرم)

•ماهواره‌های هدایت‌کننده : ماهواره‌هایی هستند که از پخش کردن سیگنال‌های رادیویی استفاده می‌کنند تا دریافت کننده‌های موبایل را در زمین فعال نمایند تا مکان دقیق آن‌ها مشخص شود.

•ماهواره‌های اکتشافی : ماهواره‌های مشاهداتی زمین یا ماهواره‌های مخابراتی می‌باشند، که برای کاربردهای نظامی و جاسوسی مستقر شده‌اند. • ماهواره‌های زمین‌شناسی : ماهواره‌هایی هستند که برای نظارت بر محیط، هواشناسی و ساختن نقشه و... استفاده می‌شوند.

•ایستگاه فضایی : یک ساختار ساخته دست بشر می‌باشد که برای زندگی انسان در فضای خارج طراحی شده‌است. یک ایستگاه فضایی از انواع فضاپیماها به وسیله نقصش در نیرو محرکه زیاد یا امکانات بر زمین نشستن، متمایز می‌شود-به جای موتورهای دیگر به عنوان جابه جایی به و از ایستگاه استفاده می‌شود. ایستگاه‌های فضایی برای باقی ماندن در مدار برای مدت کوتاهی طراحی شده‌اند، برای قسمتی از هفته یا ماه یا حتی سال.

•ماهواره‌های تتر (Tether) : ماهواره‌هایی هستند که به وسیله یک کابل که به آنها تتر (افسار) می‌گویند، به ماهواره‌های دیگر وصل می‌شوند.

•ماهواره‌های هواشناسی : که به طور ابتدایی برای نشان دادن آب و هوای کره زمین به کار می‌روند.

 مدار ماهواره‌ها

ماهواره در یک مسیر بسته که آن را مدار ماهواره می‌نامند، به دور زمین در گردش است. این مسیر ممکن است دایره‌ای یا بیضی شکل باشد و مرکز زمین در مرکز این مسیر یا در یکی از کانون‌های بیضی آن قرار دارد. ماهواره درصورتی که تحت تاثیر نیروهای گرانشی دیگری قرارنگیرد، همواره درصفحه‌ای به نام صفحه مداری به گردش خود به دور زمین ادامه می‌دهد. حرکت این صفحه مداری به پریود مدار و زاویه صفحه با صفحه استوا بستگی دارد. اگر این زاویه صفر باشد، صفحه مداری منطبق بر صفحه استوایی زمین می‌شود. عموما ماهواره‌ها بروی چهار نوع مدار که بستگی به نوع کاربرد ماهواره دارد، قرار می‌گیرند:

  • مدار پائین زمین
  • مدار قطبی
  • مدار زمین‌ایست
  • مدار بیضوی

ماهواره‌های مدار پائین زمین

به ماهواره‌هایی که در فاصله نسبتا کمی از سطح زمین قرار دارند، ماهواره‌های مدار پائین زمین گفته می‌شود. بیشترین ارتفاع این نوع ماهواره‌ها از سطح زمین بین ۳۲۰ تا ۸۰۰ کیلومتر است. مسیر حرکت این ماهواره‌ها از غرب به شرق و همجهت با دوران زمین بدور خود است.

بدلیل نزدیکی فاصله این نوع ماهواره‌ها از سطح زمین، سرعت حرکت این ماهواره‌ها خیلی بیشتر از سرعت دوران زمین بدور خود است. گاهی سرعت این نوع ماهواره‌ها به ۲۷,۳۵۹ کیلومتر در ساعت نیز می‌رسد. با این سرعت، این نوع از ماهواره‌ها می‌توانند در هر ۹۰ دقیقه، یک دور کامل بدور زمین بگردند.

برخی از ماهواره‌های هواشناسی، ماهواره‌های سنجش از دور و ماهواره‌های جاسوسی از این نوع‌اند.

 ماهواره‌های مدار قطبی

ماهواره‌های مدار قطبی به نوعی از ماهواره‌هایی گفته می‌شود که مسیر مدار حرکت آنها عمود بر خط استوا و مسیر دوران از قطبهای شمال و جنوب می‌گذرد.

بعضی از ماهواره‌های هواشناسی، ماهواره‌های سنجش از دور و ماهواره‌های جاسوسی از این نوع‌اند.

 ماهواره‌های مدار زمین‌ایست

این در حالت کلی بروی مدار زمین‌ایست و بر بالای خط استوا، در فاصله ۳۳۶۰۰ کیلومتری از سطح زمین قرار داند.

این نوع ماهواره‌های در فضا در مکانی ثابت قرار دارند و همراه با دوران زمین بدور خود، می‌گردند و بدلیل همین ثبات دارای سایه‌ای ثابت (معروف به «جای‌پا») بر زمین هستند.

به مدار زمین‌هم‌زمان مدار زمین‌ایست و یا مدار کلارک نیز گفته می‌شود.

تمام ماهواره‌های مخابراتی و تلویزیونی از این نوع هستند.

ماهواره‌های مدار بیضوی

این ماهواره‌ها دارای مداری بیضوی هستند.

دو نقطه مهم از مدار این ماهواره‌ها نقطه اوج و نقطه حضیض آنها است: قسمتی که به سطح زمین نزدیک می‌شوند به نام نقطه حضیض نامیده می‌شود. قسمتی که از سطح زمین دور می‌شود به نام نقطه اوج نامیده می‌شود.

مسیر حرکت و دوران این نوع ماهواره مانند ماهواره‌های قطبی از سمت شمال به جنوب است.

چون اکثر ماهواره‌های مخابراتی در مدار زمین‌ایست قرار گرفته‌اند، این ماهواره‌ها هیچ پوششی بروی قطب‌های شمال و جنوب ندارند. به همین دلیل و جهت پوشش قطب‌ها از ماهواره‌های مدار قطبی استفاده می‌شود. در واقع این نوع از ماهواره‌ها شمالی‌ترین و جنوبی‌ترین قسمت نیمکره‌ها را پوشش می‌دهند.

کنکاشی در ماهیت " ماده ، فضا و زمان "


کنکاشی در ماهیت " ماده ، فضا و زمان "

در جهان هستی واقعیت های زیادی وجود دارد که در مورد چیستی و ماهیت وجود آنها پاسخ روشن و قانع کننده ای داده نشده است . پاسخ های داده شده در بسیاری از موارد مبهم و بسیار پیچیده بوده و حتی برای فیزیکدانان برجسته هم قابل درک نیست . حال باید پرسید ،اگر فرضیه ای برای دانشمندان و حتی آیندگان هم قابل درک نباشد چقدر ارزش گفتن دارد؟ به عنوان مثال یکی از نظریات مطرح در مورد زمان این است:"زمان بعد چهارم ماده است"حال ما چگونه می توانیم این مطلب را درک کنیم و بفهمیم؟ زمانچه ربطی به بعد چهارم ماده دارد؟ چگونه است که سه بعد ماده با هم سنخیتی دارند و یک دفعه بعد چهارم آن هیچ سنخیتی و تشابهی با سه بعد دیگر ندارد و در عین حال در کنار آنهاست و بعد چهارم ماده است آیا این یک نظریه ی انحرافی در شناخت زمان نیست؟ چه کسی توانسته آن را بفهمد و برای خودش حل کند ؟

تصویر

اگر منصفانه بنگریم، واقیت این است که در عالم فیزیک در بعضی موارد ، کشفیات و نتایجی به دست آمده که به صورت فرضیه و یا نظریه بیان شده است، حاصل محاسبات و پیشبینی های ریاضی،به ویژه بررسی و اقتباس هندسه مبهم نا اقلیدسی ،ریمان و گاوس بوده است که البته در جای خود صحیح و بسیار ارزشمند است. ولی در بعضی موارد کسانی که به این نتایج ،در بیان ماهیت و نحوه عمل و در نتیجه در تفسیر و توجیه کشفیات بدست آمده و نظریه سازی نتوانستند راه روشنی در پیش گیرند و نظریه ی درستی برای آنها بیان کنند وبه سوالات مطرح شده پاسخ قابل قبولی بدهند لذا با توجه به این مسائل به پاره ای از سوالات اساسی که در دانش فیزیک وجود دارد اشاره می کنیم و پاسخ آنهارا با توجه به نظریه خود بیان می کنیم


1- آیا یک ذره بی نهایت بار قابل تجزیه و تقسیم شدن است؟

برای وجود جهان هستی لازم و ضروری استکه یک ذره مطلق و غیر قابل تجزیه وجود داشته باشد چون اگر قرار باشد که ذرات بی نهایت بار قابل تجزیه و تقسیم شدن باشند،به صفر و هیچ می رسند و این از مسلملت پذیرفته شده دانش ریاضی است اگر چیزی را بی نهایت بار تقسیم کنیمبه صفر و هیچ می رسیم . آنگاه باید بپذیریم که جهان از هیچ به وجود آمده است واینغیر قابل قبول است چون نمی شود وجود جهان از هیچ باشد


2 - آیا ماده و فضا بی نهایت است؟
تصویر

ماده و فضا نمی تواند بی نهایت باشد چون بینهایت را نمی تواند تقسیم کرد ، در حالی که ما می توانیم فضا را تقسیم کنیم مثلا بگوییم فضای سمت راست و فضای طرف چپ ما و یا یک متر مکعب از فضا را درنظر بگیریم.

بینهایت نه قابل تقسیم است نه ابتدا و انتها دارد حال آنکه ما می توانیم یک نقطه از فضا را به عنوان ابتدا در نظر بگیریم و در این صورت اگر بگوییم انتهای آن در بینهایت است سخن باطلی گفته ایم چون داشتن ابتدا با قوانین حاکم بر بینهایت سازگار نیست.

3 -  آیا فضا تهی و از هیچ است؟

مسلما فضا تهی و از هیج نیست جون اولا درست است که فضا را مانند ماده نمی بینیم ولی وجود فضا رامی بینیم و وجود نمی تواند از هیچ باشد در ثانی اگر فضا تهی از هیچ است در ان صورت چه ضرورتی وجود دارد که جرم جسمی که در فضا حرکت می کند افزایش یابد اگر فضا از هیج بود منفعل عمل میکرد و جرم اجسام در حال حرکت را تغیییر نمی داد

4 - ماده وفضا از چه چیزی به وجود آمده اند؟

ماده و پاد ماده از یک نوع ذره مطلق و غیر قابل تجزیه به وجودآمده اند؛یعنی ذرات در حال سکون ویا کم تحرک،"فضا " به وجود آمده اند و ذرات در حال حرکت،"ماده" به وجود آمده است.این ذارت فاقد جرم هستند وجرم تنها با حرکت به وجود می آیند؛ جرم اجسام در حال سکون ناشی از حرکتی است که در داخل اجسام وجود دارد.

با آن که گفتیم ماده و فضا و پاد ماده از یک نوع ذره به وجود آمده اند،اما به خاطر امکان تفکیک و سهولت در بحث، از این به بعد نام ذرات تشکیل دهنده فضا را "ذرات فضا" و نام ذرات تشکیل دهنده ماده را "ذرات ماده" و ذرات تشکیل دهنده پاد ماده را "ذرات پاد ماده" می خوانیم.

5 - چگونه می توان فضاپیمایی ساخت که با سرعت نزدیک به سرعت نور حرکت کند؟

برای اینکه ما بتوانیم فضاپیمای بسازیم که در فضا با سرعت نزدیک به سرعت نور حرکت کند و از افزایش شدید جرمش جلو گیری شود، باید این فضاپیما را شبیه به بشقاب پرنده بسازیم که هم زمان با حرکت انتقالی ،حرکت تند وضعی نیز داشته باشد.اگر بشقاب پرنده واقعا وجود داشته باشد به نظر می رسد که شکل خاص آن و نیز نحوه حرکت آن؛برای جلوگیری از افزایش شدید جرمش در سرعت های بالا طرح ریزی شده است

6 -  چراحرکت وضعی فضاپیمایی که به شکل بشقاب پرنده ساخته می شود، مانع از افزایش شدید جرم آن در سرعت نزدیک به سرعت نور می شود؟

چون افزایش جرم فضاپیما ناشی از مقاومت ذرات فضا در مقابل فضاپیما است.اما وقتی فضا پیما مانند بشقاب پرنده می چرخد، مقاومت ذرات فضا در مقابل آن کمتر می شود که گویی آنها را کنار می زند. در واقع، موج و جریانی از ذرات فضا ایجاد می کند که فضاپیما بتواند در سرعت نزدیک به سرعت نور به حرکت خودش، بدون افزایش شدید جرم، ادامه بدهد.

7 - علت افزایش شدید جرم در سرعت های بالا چیست؟

قبلا عنوان کردیم که ذرات فضا از ذرات مطلق فاقد جرم به وجود آمده است و وقتی جسمی در فضا حرکت می کند ،این حرکت جسم موجب جابجایی ذرات فضا به صورت موج می شود، هر چقدر سرعت حرکت جسم تند تر باشد مقاومت ذرات فضا بیشتر می شود و در سرعت نور که آخرین حد جابه جایی ذرات فضا به صورت موج است(ودیگر فرصت جابه جایی به صورت موج برای ذرات فضا نیست)، اگر در این حال به جسم برای حرکت به جلو نیرو وارد کنیم ، ویی به کل عالم فشار وارد می کنیم. چون ذرات فضا درکنار هم هستند و نیز به دلیل این که کل عالم در داخل فضای دیگری نیست تا در آن جا به جا شود برای همین است که جرم جسم بی نهایت زیاد می شود به عنوان مثال وقتی سرعت هواپیما به سرعت صوت می رسد که آخرین حد جابه جایی ملکول های هوا به صورت موجی است ، مقاومت هوا در برابر آن شدیدا افزایش می یابد. البته هواپیما با سرعت بیشتر از سرعت صوت هم می تواند حرکت کند ، چون ذرات هوا را می شود فشرده تر کرد ، اما ذرات مثلا یک متر مکعب فضا را نمی شود فشرده تر کرد.

در ضمن اضافه می کنم که ذرات فضا در داخل اجسام هم حضور دارند؛ یعنی حتی در داخل الکترون و پروتون هم هستند .لذا در موقع حرکت،جرم تمام ذرات موجود در داخل جسم و سطح جسم افزایش پیدا می کند.

8 -  زمان چیست؟

زمان مانند ماده و فضا ، وجود خارجی ندالد ؛ زمان یعنی تغییر موجود در ماده ، و از این تغییر و حرکت در مواد ، ذهن ما چیزی به نام "زمان"را ساخته است. زمان بعد چهارم ماده هم نیست. متذکر می شوم ، همانطور که از سقوط اجسام ،بر اثر نیروی جاذبه ، ذهن ما چیزی به نام بالا و پایین ساخته است ( در حالی که ر کل عالم ، بالا و پایینی وجود ندارد) و همینطور از تغییر و حرکت موجود در ماده، ذهن ما چیزی به نام زمان ساخته است.

در ضمن اشاره می کنم که زمان ازلی و ابدی هم نیست؛ چون یک سر آن در حال است. بنابر این ازل آن نمی تواند در بینهایت باشد. زمان ابدی هم نخواهد بود و پایانی خواهد داشت؛ یعنی هر وقت که عمر مواد به پایان برسد زمان هم به پایان خواهد رسید همچنین تغییر زمان ناشی از افزایش جرم است؛ چون با افزایش جرم ، تغییر در ماده کند تر می شود

9 - نورهای مختلف چیستند؟

نورهای مرئی یا نامرئی با هر طول موجی که دارند، همه ناشی از موجی است که در دریایی ذرات فضا به وجود می آید . مثلا وقتی در بین پروتون ها برخورد و تنشی به وجود می آید، از برخورد ذرات ماده در پروتون ها با همو با ذرات فضای اطرافشان، موجی در دریای ذرات فضا ایجاد می شود که به آن موج نور می گوییند. البته در این برخورد ها تعدادی از ذرات موجود در پروتون ها به ذرات فضا تبدیل می شوند.در ضمن اشاره می کنم که نور جرمی ندارد و جرم آن ناشی از حرکت موجی در ذرات فضا است.

10 - جرم چیست؟

جرم ناشی از حرکت ذارت ماده است و وقتی با صرف نیرو جسمی را به حرکت انتقالی در می آوریم ، موج و جریانی از ذرات فضا در اطراف جسم به وجود می آید و آن جسم را به پیش می برد. ااین موج و جریان ذرات فضا،"جرم" نام داردکه در اطراف و داخل جسم به وجود می آید.

وقتی اجسام ثابت هستند نیز جزم وجود دارد که آن جرم ناشی از حرکت ذرات ماده در خود جسم ایت؛ موج و جریان دیگر داز ذرات فضا در اطراف و داخل جسم به وجود آمده است که جرم اجسام را ثابت می سازد.

11 - موج و جریان ذرات فضا ، امکان چند نوع حرکت مدت دار را برای اجسام به وجود می آورد؟

دو نوع حرکت،یعنی حرکت مستقیم و حرکت وضعی .چون در فضا دونوع موج و حرکت به وجود می آید که یکی برای حرکت مستقیم اجسام است و دیگری برای حرکت وضعی اجسام و نیز برای ذراتی مانند پروتون و الکترون

12 - جاذبه و دافعه های الکتریکی ، مغناطیسی،جاذبه جرمی و مانند اینها از چیست؟

جاذبه ای که میان الکترون و پروتون وجود دارد بیشتر جاذبه ای است که از برخورد ذرات ماده هایشان به وجود می آید که در خلاف جهت هم می چرخند؛ و چون جرم پروتون زیاد تر است ، بر اثر برخورد ذره های پروتون با الکترون، باعث چرخش الکترون به دور پروتون می شود هر چقدر الکترون و پروتون از یکدیگر دورتر باشند جاذبه ی بین آنها بیشتر از موجی است که در دریای ذرات فضا ایجاد می کنند؛که این موج در مسیری شبیه به فنر رقاصک ساعت ایجاد می شود.

جاذبه ای که در میان دو پروتون در داخل اتم وجود دارد،مثل جاذبه ی بین الکترون و پروتون نیست ، بلکه در واقع تمام پروتون های یک اتم، بیشتر شبیه به پروتون هستند یعنی همه با هم در داخل اتم می چرخند. اما هر پروتون یک حرکت وضعی کند تر هم در داخل اتم دارد و همچنان که یک پروتون متلاشی نمی شود ، آنها هم متلاشی نمی شوند و همه با هم تقریبا با سرعت چرخش ذرات ماده هایشان در داخل اتم با هم می چر خند. در این وضعیت، برخورد شدیدی بین ذرات ماده هایشان که جهت چرخششان یکسان است به وجود می آید؛ و دافعه شدیدی ایجاد می شود و آنگاه انرژی زیادی تولید می شود که به آن انرژی هسته ای می گویند.

در پایان اشاره می کنم که جاذبه و دافعه مغناطیسی ناشی از ردیف شدن اتم ها است که در نتیجه موجهای جاذبه و دافعه شان نیز در جهت خاصی ردیف می شوند.

تصاویری جالب از تلسکوپ فضایی هابل

 

عکسهای حالبکه توسط هابل گرفته شده  


طی بیست سال گذشته، تلسکوپ فضایی هابل 45 ترابایت اطلاعات تهیه کرده (معادل 5800 دی.وی.دی) و هر ماه 360 گیگابایت به آن اضافه می‌کند!
انتخاب برترین‌ها از فهرست 570هزارتایی تصاویر هابل که اغلب آن‌ها به کشفیات درخشانی منجر شده‌اند، بسیار سخت است. آن چه در این گزارش تصویری می‌بینید، مشهورترین تصاویری است که با اقبال عمومی نیز روبرو شده است.

1990 / 1369، سپیده‌دم هابل
این تصویر سیاه و سفید نسبتا تار (راست)، نخستین عکس گرفته شده توسط تلسکوپ فضایی هابل است. آینه هابل در ابتدای کار مشکلاتی داشت، اما همین تصویر نیز در مقایسه با عکس تهیه شده توسط یک تلسکوپ زمینی (چپ) از همان قسمت کهکشان راه شیری، از وضوح به مراتب بهتری برخوردار است.

This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 600x475.


1994 / 1373، اصلاح ابزارهای اپتیکی
تنها چند هفته بعد قرار گرفتن هابل در مدار، مشخص شد که آینه‌های آن شکل درستی برای فوکوس صحیح ندارد. به همین دلیل، ابزارهای اصلاح شده در طی یک ماموریت تعمیر در پاییز 1993 / 1372 به تلسکوپ اضافه شدند. نتیجه کار موفقیت‌آمیز بود. در این تصویر، کهکشان M100 قبل (چپ) و بعد (راست) از نصب ابزار اپتیکی جدید دیده می شود.

This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 800x406.


1995 / 1374، ستون‌های آفرینش
این ستون‌های عظیم غبار و گاز سرد در سحابی عقاب، در راس خود دارای حباب‌های گازی هستند که نسبت به گاز میان ستاره‌ای متراکم‌تر است. این نواحی می‌توانند در اثر وزن خود، فروبریزند و ستارگان جدید را به‌وجود آورند.

This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 600x591.


1997 / 1376، دنباله‌دار هیل-باپ، زمانی برای نگاه نزدیک
مشارکت هابل برای مشاهده درازمدت ناسا از دنباله‌دار هیل-باپ، ویژگی‌های غیرمنتظره این دنباله‌دار را آشکار کرد. هسته دنباله‌دار 30 تا 40 کیلومتر قطر داشت، که تقریبا 10 برابر اندازه معمول دنباله‌دارها است. هابل همچنین فوران عظیمی از یخ را در دنباله‌دار ردیابی کرد که با قدرتی 8 برابر بیشتر از معمول، یخ را به درون فضا پرتاب می‌کرد.


This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 800x459.


2000 / 1379، شفق قطبی در مشتری
همان‌طور که ما در زمین نور شمالگان داریم، سایر سیارات هم می‌توانند شفق قطبی داشته باشند. شفق قطبی اغلب در اثر انحراف بارهای خورشیدی توسط میدان مغناطیسی سیاره و برخورد آن‌ها به جو به وجود می‌آید، اما در سطح مشتری، شفق قطبی تحت تاثیر میدان‌های مغناطیسی قمرهای آن نیز اتفاق می‌افتد. تاثیرات این پدیده با جزئیات حیرت‌آوری در این عکس توسط هابل به تصویر کشیده شده است.


This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 752x417.


2001 / 1380، طوفان مریخ
هابل علاوه بر عکس‌برداری از سحابی‌ها، تصاویر زیبای دیگری مانند این تصویر از طوفان مریخ تهیه می‌کند. در این عکس شما می‌توانید آغاز طوفان شن را (در کلاهک قطب شمال و سمت راست مریخ) ببینید. تصاویر بعدی هابل از این پدیده، فرو رفتن تمام سیاره را در طوفان شن نشان می‌دهد.



2001 / 1380، سحابی محبوب
هابل ترسی از تهیه تصاویر از اجسام محبوب قدیمی، مانند این عکس از سحابی کله اسبی ندارد. این سحابی در یک رای‌گیری اینترنتی، که در آن رای‌دهندگان اجسام مورد نظر خود را برای بررسی توسط هابل انتخاب می‌کردند، برگزیده شد.

This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 800x582.


2002 / 1381، ذات‌الکرسی رنگارنگ
قطعات باقی‌مانده از ابرنواختر جوان ذات الکرسی، نمایش رنگارنگی را به راه انداخته‌اند. خوشه‌های کوچکی که در بالای تصویر دیده می‌شود، قطعات باقی‌مانده از ستارگان هستند. قطر هر خوشه ده‌ها بار بزرگ‌تر از منظومه شمسی ما است.

This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 800x522.


2004 / 1383، گرفت سه‌گانه قمرهای مشتری
تصویر سایه سه قمر کالیستو، گانیمد و آیو بر روی مشتری، توسط هابل در پاییز سال 2004/ 1383 گرفته شده است. علاوه بر سایه‌های هر سه قمر (نقاط تاریک)، دو قمر مشتری (نقطه آبی گانیمد و نقطه سفید آیو است) نیز به خوبی در تصویر دیده می‌شود.

This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 600x600.


2004 / 1383، همکاری هابل برای یافتن دورترین کهکشان
در همکاری مشترک هابل با تلسکوپ‌های زمینی کک در هاوایی، هابل توانست این کهکشان را در فاصله حدود 4 میلیارد پارسکی (13 میلیارد سال نوری) ردیابی کند، که در آن زمان یک رکوردشکنی به شمار می‌آمد.

This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 550x550.


khabaronline.ir
mahdishata آفلاین است  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
پاسخ با نقل قول

قدیمی-  #2
پیشفرض RE: برترین تصاویر تلسکوپ فضایی هابل

2005 / 1384، پژواک یک ستاره
این تصویر، جزو تصاویر هابل از ستاره متغیر V383 صورت‌فلکی تکشاخ است. در این تصویر تغییرات روشنایی غبارهای اطراف ستاره در طول زمان مشاهده می‌شود. این تصویر نشان می‌دهد که نور نیز همانند صوت، با گیرافتادن در میان ذرات غبار می‌تواند بازتاب شود.

This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 600x600.


2006 / 1385، اثبات وجود ماده تاریک
هابل در یکی دیگر از همکاری‌های خود با تلسکوپ فضایی اشعه ایکس چاندرا، توانست مدرکی را برای اثبات وجود ماده تاریک در عالم پیدا کند. حرکت گاز داغ (صورتی) در یک خوشه کهکشانی در اثر اصطکاک با محیط کند شده است، اما حرکت ماده تاریک که تنها تحت تاثیر جاذبه قرار می‌گیرد، تغییری نکرده است.

This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 800x578.


2008 / 1387، لکه جدید مشتری
هابل تصویری از سومین لکه قرمز مشتری، علاوه بر لکه قرمز بزرگ و لکه قرمز کوچک‌تر آن ثبت کرده است. این لکه نخستین بار در سال 2006 مشاهده شد. لکه سوم (سمت چپ) در مسیر برخورد مستقیم با لکه بزرگ قرار داشت و در اوایل ژوئن 2008 / خرداد 1387با آن برخورد کرد. طی این برخورد، لکه کوچک‌تر در اثر بادهای لکه بزرگ متلاشی شد.

This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 700x666.


2009 / 1388، سحابی پروانه‌ای
آخرین ماموریت سرویس هابل در اردیبهشت 2009 / 1388 انجام شد و 13 روز به طول انجامید. طی این ماموریت دو ابزار جدید به تلسکوپ اضافه شد، و بسیاری از ابزارهای آن تعمیر یا تعویض شد. در میان نخستین تصاویری که توسط ابزار جدید گرفته شد، این تصویر تماشایی از سحابی پروانه‌ای نیز وجود داشت.

This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 560x668.


2009 / 1388، ژرف‌ترین نگاه به اعماق کیهان
دوربین دید گسترده جدید هابل، WFC3 که در طی آخرین ماموریت تعمیر آن نصب شد، قادر بود تا بهترین تصاویر ممکن را از کهکشان‌های دوردست بگیرد و کهکشان‌هایی را که قبلا دیده نمی‌شدند، آشکار کند.

This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 700x609.


2010 / 1389، هابل قدرتمند به پیش می‌تازد
هابل نه تنها به 20 سالگی رسیده، که توانایی‌اش در مقایسه با زمان پرتاب صد برابر شده است. این تصویر که جزو آخرین تصاویر گرفته شده توسط هابل است، بزرگ‌ترین کهکشان‌های مارپیچی واقع در صورت فلکی اسد را نشان می‌دهد که به همراه یکدیگر، با نام سه‌گانه اسد شناخته می‌شوند.

This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 800x554.


2010 / 1389، تولدت مبارک
هدیه هابل در روز تولدش! این نمای نزدیک از سحابی شاه‌تخته که یکی از زادگاه‌های فعال ستارگان در کهکشان راه‌شیری است، جت‌هایی را نشان می‌دهد که از ستارگان نوزاد به بیرون فوران یافته‌اند. خود ستاره درون ابرهای ضخیم به دام افتاده و حتی در نور فروسرخ نیز آشکار نشده است. الگوی عجیب این سحابی‌ها شبیه به طرح فرسایش تپه‌های زمین است، بادهای ستاره‌ای نواحی کم‌چگال را جاروب می‌کنند و بخش‌های فشرده‌تر در برابر آن‌ها مقاومت می‌کنند و باقی می‌مانند.

This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 520x347.


khabaronline.ir
mahdishata آفلاین است  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
پاسخ با نقل قول
   #3
 
 
 
پیشفرض RE: برترین تصاویر تلسکوپ فضایی هابل

This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 592x450 and weights 56KB.














This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 578x450 and weights 32KB.